במידה ואתם חושדים כי במקום מגוריכם ישנם חומרים אשר מכילים אסבסט, הרי שבאמצעות סקירה מיוחדת שתתבצע על ידי גורמי מקצוע בתחום שעברו הסמכה מטעם המשרד להגנת הסביבה, תוכלו לקבל תוצאות מהימנות באשר להימצאותו של החומר המסכן בבית מגוריכם או בסביבה שלכם. חשוב לזכור, כי אסבסט אשר שימש בעבר כחומר בנייה שכיח בשל עמידות בפני אש ויכולת הבידוד שלו, יכול להוות מפגע בריאותי משמעותי. זאת, לרבות: מחלות נשימה, סרטן ריאות ועוד. על כן, חשוב שתקפידו על שמירה על בטיחותכם ורווחתם של בני משפחתכם. לשם כך, באפשרותכם לקבל ייעוץ סביבתי שיכלול סקירה יעילה ויסודית של האזור מעורר החשד.
טרם קיום הסקירה, חשוב לשים לב למספר היבטים הקשורים לחומר האסבסט –
מתי הנכס שלכם נבנה?
חומר האסבסט שימש בצורה נרחבת לבנייה בבתים שנבנו לפני שנות ה-80, בייחוד לצורך בידוד כמו אריחי תקרה. לכן, על מנת לזהות את הימצאותו של חומר האסבסט בסביבתכם, אנחנו נתחיל קודם כל לבדוק סביב צינורות, תעלות או מקומות שעשויים לעיתים קרובות להכיל את החומר. אי לכך, חשוב לנו לדעת לפני ביצוע הסקירה מתחיל הנכס שלכם נבנה.
איך נבצע את הבדיקה הראשונית?
בכדי לזהות את הימצאותו של חומר האסבסט, הסוקר קודם כל יבצע בדיקה ראשונית חזותית, אשר במסגרתה הוא יבחן אזורים פוטנציאליים שבהם עשוי להימצא אסבסט. חשוב שהבדיקה הזו תבוצע על ידי איש מקצוע מוסמך, זאת בכדי למנוע פגיעה בסיבי האסבסט המיקרוסקופיים – דבר שיכול להגביר את החשש מפני שאיפתם ומפגע בריאותי אפשרי. במסגרת בדיקה זו, סוקר האסבסט ייקח מספר דגימות מהשטח לצורך ניתוח ובירור הממצאים במעבדות מוסמכות.
מה עלי לעשות עד לקבלת תוצאות הסקירה?
עד לקבלת התוצאות מן המעבדות המוסמכות באשר להימצאותו של חומר האסבסט בסביבתך, עליך לנקוט במשנה זהירות בכדי למנוע את החשיפה הפוטנציאלית לסיבי האסבסט המסוכנים. לכן, מומלץ להגביל את הגישה לאזור המסומן ובמידה ונגרם נזק באזור זה או שאתם צופים בהתפוררות של חומר, אנא פנו אל קבלן אסבסט מורשה בכדי שיסייע לכם לפנות בבטחה את המפגע.
לסיכום, אכן זיהוי חומרי אסבסט בסביבת מגוריכם זהו צעד חשוב לצורך שמירה על בריאות משפחתכם. נכון, שבהתחשב בשיטות הבנייה המודרניות כיום כמעט ולא משתמשים בחומר האסבסט, אבל חשוב לנקוט בצעדים יזומים בכדי להפחית את הסכנה הבריאותית באמצעות היעזרות בגורמי מקצוע מוסמכים.
חוק האסבסט נחקק בשנת 2011 במטרה לקבוע תקנות אודות השימוש בחומר האסבסט ולהסדיר את בעלי המקצוע שיכולים לפנות את המפגע הסביבתי והבריאותי מתוך רצון לשמור את איכות החיים והסביבה בישראל.